Olej arganowy

www.swietlowki-led.com.pl licówki gorzów

Olej arganowy jest najczęściej wykorzystywanym składnikiem w produktach kosmetycznych w dzisiejszych czasach. Nie jest to jednak wynalazek nowy, który powstał dzięki rozwojowi technologii, ponieważ ten olejek jest wykorzystywany w Maroko już od niepamiętnych czasów. Olej arganowy jest wytwarzany z owoców arganii żelaznej. Tradycyjnie, pozyskiwany jest ręczną metodą, która polega na mieleniu owoców tego drzewa do konsystencji pasty, z której później otrzymuje się olej.

Olej arganowy był wykorzystywany przez ludy rdzennej Sahary do przygotowywania potraw oraz do nacierania skóry, ponieważ w tamtym rejonie narażona była na oparzenia słoneczne i wysuszenie. Nic dziwnego, ponieważ olej arganowy wykazuje działanie natłuszczające i nawilżające ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega-3. Kobiety stosowały je również do nacierania wysuszonych włosów. W dzisiejszych czasach zastosowanie olejku arganowego jest podobne, ponieważ jest polecany do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej.

Nazywany jest do dzisiaj „złotem Maroka”.

www.ardleywithfewcott.com