Produkty, które szkodzą zębom

Produkty, które szkodzą zębom

Zapewne dobrze znamy produkty spożywcze, które dobroczynnie działają na nasze uzębienie, chroniąc je przed próchnicą. Należą do nich mleko i przetwory mleczne, świeże owoce i warzywa, ryby, a także zielona herbata. Natomiast trzeba mieć także świadomość, że istnieje lista produktów, które działają na nasze zęby niekorzystnie. Powodują one psucie się, powstawanie ubytków, a w konsekwencji prowadzą do próchnicy. Podstawową przyczyną tej choroby zębów jest spożywanie zbyt dużej ilości cukru, który stanowi pożywkę dla bakterii. Na nasze szkliwo niszcząco działają także kwasy.

Przeczytaj również: Czujniki ruchu

Jakich produktów lepiej unikać w trosce o zdrowe zęby?

Przeczytaj również: Szeroki wybór uzdrowisk w Polsce

Suszone owoce

Przeczytaj również: Żyj w zgodzie z naturą

Powszechnie uważane jako zdrowe zamienniki słodyczy, a w rzeczywistości również zawierają spore ilości cukru. Stanowią zatem znakomitą pożywkę dla bakterii znajdujących się w naszej jamie ustnej. Są też dość lepkie, dlatego łatwo przylegają do zębów. Ich pozostałości mogą pozostać na powierzchni zębów i między przestrzeniami na długo zanim je porządnie wyszczotkujemy.

Twarde cukierki i lizaki

Cukierki to już zło samo w sobie, a te twarde są szczególnie szkodliwe! Głównym składnikiem landrynek i lizaków jest po prostu cukier, a podczas długiego ssania systematycznie dostarczamy pożywki bakteriom w jamie ustnej.

Słodzone, gazowane napoje

Kolejna bomba cukru.

Napoje gazowane to połączenie cukru i kwasów, które szczególnie szkodliwie działają na szkliwo naszych zębów i ułatwiają bakteriom przedostawanie się w głąb. Szkodliwe substancje zawarte w słodkich napojach rozprowadzamy po całej jamie ustnej w czasie ich picia.

Chipsy

Choć to nie landrynki czy czekolada, to również i chipsy zawierają spore ilości cukrów prostych. Takie składniki szkodliwe działają na stan naszych dziąseł, oblepiają zęby i przedostają się do powierzchni między zębami. Przyczyniają się także do powstawania płytki nazębnej.

Soki z kwaśnych owoców

Kwaśne soki owocowe są z jednej strony źródłem wielu witamin i minerałów, ale z drugiej, źródłem zmiękczających szkliwo kwasów, które także są pożywką dla bakterii.

Napoje alkoholowe

Kolejne po słodzonych napojach gazowanych i kwaśnych sokach szkodliwe płyny. Pijąc alkohol, zmniejsza się produkcja śliny, która stanowi naturalny środek oczyszczający zęby i wypłukujący resztki pokarmów. Ślina działa także przeciwbakteryjnie. Czerwone wino powoduje dodatkowo przebarwienia na zębach.

Kawa i czarna herbata

Mocna czarna herbata oraz kawa to także wrogowie zdrowych zębów. Powodują trudne do usunięcia przebarwienia nazębne.