Produkty, które szkodzą zębom

Zapewne dobrze znamy produkty spożywcze, które dobroczynnie działają na nasze uzębienie, chroniąc je przed próchnicą. Należą do nich mleko i przetwory mleczne, świeże owoce i warzywa, ryby, a także zielona herbata. Natomiast trzeba mieć także świadomość, że istnieje lista produktów, które działają na nasze zęby niekorzystnie. Powodują one psucie się, powstawanie ubytków, a w konsekwencji prowadzą do próchnicy. Podstawową przyczyną tej choroby zębów jest spożywanie zbyt dużej ilości cukru, który stanowi pożywkę dla bakterii. Na nasze szkliwo niszcząco działają także kwasy.
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Jakich produktów lepiej unikać w trosce o zdrowe zęby?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Suszone owoce
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Powszechnie uważane jako zdrowe zamienniki słodyczy, a w rzeczywistości również zawierają spore ilości cukru. Stanowią zatem znakomitą pożywkę dla bakterii znajdujących się w naszej jamie ustnej. Są też dość lepkie, dlatego łatwo przylegają do zębów. Ich pozostałości mogą pozostać na powierzchni zębów i między przestrzeniami na długo zanim je porządnie wyszczotkujemy.
Twarde cukierki i lizaki
Cukierki to już zło samo w sobie, a te twarde są szczególnie szkodliwe! Głównym składnikiem landrynek i lizaków jest po prostu cukier, a podczas długiego ssania systematycznie dostarczamy pożywki bakteriom w jamie ustnej.
Słodzone, gazowane napoje
Kolejna bomba cukru.
Napoje gazowane to połączenie cukru i kwasów, które szczególnie szkodliwie działają na szkliwo naszych zębów i ułatwiają bakteriom przedostawanie się w głąb. Szkodliwe substancje zawarte w słodkich napojach rozprowadzamy po całej jamie ustnej w czasie ich picia.
Chipsy
Choć to nie landrynki czy czekolada, to również i chipsy zawierają spore ilości cukrów prostych. Takie składniki szkodliwe działają na stan naszych dziąseł, oblepiają zęby i przedostają się do powierzchni między zębami. Przyczyniają się także do powstawania płytki nazębnej.
Soki z kwaśnych owoców
Kwaśne soki owocowe są z jednej strony źródłem wielu witamin i minerałów, ale z drugiej, źródłem zmiękczających szkliwo kwasów, które także są pożywką dla bakterii.
Napoje alkoholowe
Kolejne po słodzonych napojach gazowanych i kwaśnych sokach szkodliwe płyny. Pijąc alkohol, zmniejsza się produkcja śliny, która stanowi naturalny środek oczyszczający zęby i wypłukujący resztki pokarmów. Ślina działa także przeciwbakteryjnie. Czerwone wino powoduje dodatkowo przebarwienia na zębach.
Kawa i czarna herbata
Mocna czarna herbata oraz kawa to także wrogowie zdrowych zęb ów. Powodują trudne do usunięcia przebarwienia nazębne.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Jak kurs itls ratownictwo wspiera współpracę zespołów medycznych w sytuacjach kryzysowych?
W sytuacjach kryzysowych skuteczna współpraca zespołów medycznych jest kluczowa dla ratowania życia. Kursy z zakresu resuscytacji, takie jak ratownictwo ITLS, odgrywają istotną rolę w przygotowaniu pracowników medycznych do działania w trudnych warunkach. Dzięki odpowiednim szkoleniom uczestnicy zdo

Jakie są koszty związane z instalacją i utrzymaniem niecki dezynfekcyjnej?
Niecka dezynfekcyjna odgrywa kluczową rolę w bioasekuracji, szczególnie w kontekście ochrony zdrowia zwierząt i ludzi. Dzięki niej możliwe jest skuteczne ograniczenie rozprzestrzeniania się patogenów, co ma istotne znaczenie dla hodowców oraz lokalnych społeczności. W kolejnych częściach artykułu om