Olej arganowy

Olej arganowy jest najczęściej wykorzystywanym składnikiem w produktach kosmetycznych w dzisiejszych czasach. Nie jest to jednak wynalazek nowy, który powstał dzięki rozwojowi technologii, ponieważ ten olejek jest wykorzystywany w Maroko już od niepamiętnych czasów. Olej arganowy jest wytwarzany z owoców arganii żelaznej. Tradycyjnie, pozyskiwany jest ręczną metodą, która polega na mieleniu owoców tego drzewa do konsystencji pasty, z której później otrzymuje się olej.
Olej arganowy był wykorzystywany przez ludy rdzennej Sahary do przygotowywania potraw oraz do nacierania skóry, ponieważ w tamtym rejonie narażona była na oparzenia słoneczne i wysuszenie. Nic dziwnego, ponieważ olej arganowy wykazuje działanie natłuszczające i nawilżające ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega-3. Kobiety stosowały je również do nacierania wysuszonych włosów. W dzisiejszych czasach zastosowanie olejku arganowego jest podobne, ponieważ jest polecany do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej.
Nazywany jest do dzisiaj „złotem Maroka”.
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Jak kurs itls ratownictwo wspiera współpracę zespołów medycznych w sytuacjach kryzysowych?
W sytuacjach kryzysowych skuteczna współpraca zespołów medycznych jest kluczowa dla ratowania życia. Kursy z zakresu resuscytacji, takie jak ratownictwo ITLS, odgrywają istotną rolę w przygotowaniu pracowników medycznych do działania w trudnych warunkach. Dzięki odpowiednim szkoleniom uczestnicy zdo

Jakie są koszty związane z instalacją i utrzymaniem niecki dezynfekcyjnej?
Niecka dezynfekcyjna odgrywa kluczową rolę w bioasekuracji, szczególnie w kontekście ochrony zdrowia zwierząt i ludzi. Dzięki niej możliwe jest skuteczne ograniczenie rozprzestrzeniania się patogenów, co ma istotne znaczenie dla hodowców oraz lokalnych społeczności. W kolejnych częściach artykułu om