Magiczne właściwości indyjskiej rośliny

implanty łódź

Wąkrota azjatycka to roślina, która od tysięcy lat używana jest przez hindusów podczas tradycyjnego rytuału oczyszczania – Ajurwedy. Jest to roślina zawierająca wiele substancji pozytywnie wpływających na stan skóry. Wąkrota była wykorzystywana przede wszystkim w leczeniu egzemy i bielactwa.

Była również stosowana w przypadku łuszczycy, anemii i syfilisu, a nawet nadciśnienia. Współcześnie zainteresowanie wąkrotą azjatycką rośnie, ponieważ wyizolowanie madekasozydu i azjatykozydu z rośliny ma szczególne znaczenie dla kosmetyki. Są to substancje o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych.

Najważniejszą właściwością tych składników jest jednak ich zdolność do pobudzania syntezy kolagenu. Dzięki temu wąkrota azjatycka jest ważnym składnikiem licznych kosmetyków, które mają poprawić stan naszej skóry, pomagają zwalczać cellulit i zapobiegać starzeniu naszej cery. Substancje te mogą również pomagać skórze podrażnionej i zniszczonej w regeneracji i powrocie do jej pierwotnego stanu.